MØRKETIDSRETREAT: «Å HVILE I EN DYPERE RYTME» / NYKSUND

29.-31. oktober

Pris: kr 2800,-
Kursprisen inkluderer ca 12 timer undervisning + varm lunsj på restaurant Ekspedisjonen lørdag. Overnatting tilkommer (rabatterte priser hos YogaBeyonds samarbeidspartner).

——————————————————————–

“These times are urgent;
we must slow down.”
~ Bayo Akomolafe

Velkommen til et 3 dagers dypdykk inn i pust, bevegelse og stillhet. På terskelen til mørketida gir vi oss selv et mellomrom av TID. Tid til å gjenfinne pustens naturlige, uanstrengte rytme. Tid til å la stillheten omslutte oss, og kanskje begynne å resonnere med en dyp, iboende stillhet i oss. Tid til å utforske kroppens glemte bevegelsesrepertoar, og erfare hvordan dette kan være en inngang til dyp hvile, kraft og flyt. Hele helgen dedikeres til praksis som kan åpne for en mer uforbeholden, kroppslig forankret tilstedeværelse.

Hvordan kan vi tillate oss «å hvile i en dypere rytme»? Mange av oss kjenner på en lengsel etter dyp hvile – en lengsel etter få lov til å synke ned, komme til et nullpunkt. Denne lengselen blir ikke alltid møtt, sett og holdt i den kulturen vi lever i. En kultur der aktivitet, gjøren og det å produsere fortsatt har større anerkjennelse enn hvile, stillstand og væren. For å kunne koble oss på den dype rytmen som beveger naturen rundt oss, grunnpulsen for døgnets rytme og årstidenes gang, er hvile en forutsetning og et helt nødvendig startpunkt. 

Å hvile innebærer at vi overgir oss, lar tyngedkraften virke på oss, og gjennom oss. Å hvile dypt forutsetter at vi føler oss trygge nok til at vi får lov til å kjenne på mellomrommet mellom utpust, før neste innpust – et mellomrom av stillstand og stillhet. Fra denne stillheten kommer neste innpust til oss, i sin tid. Uten at vi trenger å forsere, kontrollere, kvailtetssikre, være i forkant. Livet skjer. I oss. Gjennom oss. Innpusten finner veien, bevegelse blir til. I dette ligger det en dyp tillit. En tillit som ikke er tenkt eller mental, men istedet erfares lenger ned i kroppen. 

Herfra kan vi finne vår plass i den dype rytmen. Fra overgivelse og tyngde nedover forsker vi på hvordan vi kan finne senteraksen vår, og utnytte tyngdekraften til å gi oss oppreisning og kraft inn i bevegelsene våre. «Fraskyv» er et bærende konsept i Marits undervisning, og prinsippene herfra har vært revolusjonerende både i hennes egen praksis og i undervisningen hun gir. Gjennom helgen utforsker vi dette grundig gjennom både liggende, sittende og stående øvelser. Unødige spenninger forløses, samtidig som den nødvendige spenningen i muskulatur og bindevev vekkes opp. Her fins den virkelige stabiliteten; en dynamisk stabilitet som gjør at vi kan veksle mellom bevegelse og hvile – både på og av yogamatta –  med en koordinert letthet og flyt.

Marit gleder seg til igjen å få lov til å dele sin lidenskap for både detaljerte dypdykk inn i anatomi og biomekanikk, samt sin dedikasjon til yoga som nærværspraksis; hvordan pust og bevegelse alltid er en mulighet til økt kroppsbevisshet og en dypere tilstedeværelse.

Erfaring med yoga eller annen relatert bevegelsespraksis og/eller meditasjon er en fordel for deltakelse, men ikke et absolutt krav.  

Maks 12 deltagere sikrer nøye oppfølging av hver enkelt. Gjeldende smittevernstiltak overholdes retreaten gjennom. Skulle retreaten måtte avlyses p.g.a restriksjoner i forbindelse med covid-19 refunderes kursbeløpet.

P.g.a. begrenset antall plasser er påmelding bindende.

FÅ LEDIGE PLASSER

Tilbake til kursoversikt


Uttalelse fra deltager på Mørketidsretreaten 2019:

Pust, konsentrasjon, fokus og stable kroppen rett på føttene er ikke lett i en kjapp og digitalisert hverdag der gjøremålene tårner seg opp. En evig runddans som setter seg i kjeven, knyter seg fast mellom skulderbladene og strammer i nakkefibrene.
Men «to change your life» må nye tankesett initieres og kobles på musklene dine – på nye måter. Interessant?
YOGAPOWER for hjernen får du av Marit Nygård hos YogaBeyond. Denne instruktøren er et funn! Unik og lyttende, kunnskapsrik og tilstede. Har aldri møtt en liknende helse- og kulturarbeider.
– Rikke Gürgens Gjærum

OM NYKSUND:
Ytterst i havgapet i Øksnes kommune ligger det nedlagte, og
etterhvert gjenoppståtte fiskeværet Nyksund. En perfekt ramme
for retreat, her er du off-grid (med tidvis svært dårlig
mobildekning!) og fristilt fra hverdagens krav og input.
Istedet får du mulighet til å koble deg på naturens elementer,
og ikke minst deg selv. Svært får besøkende finner veien ut til
havgapet i vinterhalvåret. Det betyr at det fins en ro og stillhet
som sammen med ren og kraftfull natur gir en helt spesiell
ramme for det som skal foregå i yogarommet.
Marit var fastboende i Nyksund i årene 2005-2012, og kjenner
stedet inn og ut. Hun har arangert yogaretreater her siden 2008,
og årets Mørketidsretreat blir den 25. i rekken.

Samarbeidspartner på overnatting og mat er
Ekspedisjonen Nyksund /Nyksund B&B.

Kursrom
Kurskalender
Kurskalender  Facebook